Kiellettyä, kiellettyä, kiellettyä

Tämä vuosi alkoi siitä kun putterin ankkuroiminen kehoon kiellettiin. Tarkennukseksi pitkää putteria ei siis kielletty vaan, keksittiin erilaisia tapoja jolla sitä ei saa käyttää. Niistä voi lukea täältä lisää. Tämän jälkeen on löytynyt ainakin 2 ammattilaispelaajaa joiden puttitavasta ei ole vielä lopullista päätöstä onko se sallittua vai ei.

Avainsana tässä on ”sallittua”. Golf on tilanteessa jossa jatkuvasti käydään keskustelua siitä mikä on lajin tila ja tulevaisuus. Miksi se houkuttelee tai ehkä ennemminkin karkottaa ihmisiä lajin parista. Olen puhunut tästä aikaisemminkin ja puhun varmaan jatkossakin mutta alamma olla tilanteessa jossa rakkaan lajimme säännöissä ei ole päätä eikä häntää. Jatkuvasti tulee uusia sääntöjä ja päänsääntöisesti niiden teema on seuraava: ”mitä voisimme seuraavaksi kieltää” Kaikki on kiellettyä ja jos ei ole niin pitää ainakin miettiä olisiko tarve kieltää sellainen.

Muutama päivä sitten uutisoitiin Jordan Spiethin hämmentäneen ”sääntöviranomaisia” kysymyksellään putterin kostuttamisesta viheriöllä. En ole oikein vieläkään ymmärtänyt mistä tuossa oli kyse mutta ilmeisesti Spieth kostuttaa mailan pohjaa joko pyyhkeellä tai peukalollaan jonkun mystisen syyn vuoksi. No Spieth sitten kysymään että onko sallittua vai ei. Ilmeisesti USGA:n piti oikein pistää kasaan joku komitea joka mietti onko sallittua vai ei.  Ilmeisesti pyyhkeellä kostuttaminen on ok, mutta sormella ei.

Ja sitten otsikon mukaiseen seuraamukseen. USGA ilmoitti tämän jälkeen että tämä tapa tullaan todennäköisesti, yllätys yllätys, kieltämään tulevaisuudessa.

Olen pelannut golfia 32 vuotta. Tänä aikana on kielletty lukemattomia asioita, pilattu tasoitusjärjestelmä ja tehty lajin pelaamisesta entistä monimutkaisempaa. Sitten kysytään että mistä johtuu pelaajakato lajin parista? Ok, onhan siihen muitakin syitä, mutta kun aloittelijalle yrität selittää että, ei et saa laittaa mailaan hiekkaan missään kohdassa bunkkeria ennen lyöntiä tai mailan maahan laittaminen koko vesiesteen alueella ei ole sallittua niin näkee ilmeestä että ihminen joskus miettii: ” ei tässä ole mitään järkeä”

En ole koskaan ymmärtänyt mistä tämä kaiken kieltäminen golfissa johtuu. Samaan aikaan kun me lajiniilot elvistellään muiden lajien ihmisille että golf on herrasmiespeli jossa jokaisella tasolla ei tarvita tuomareita niin samaan aikaan sääntökehitys menee suuntaan jossa pelaajaan luotetaan entistä vähemmän yhä useampi asia kielletääbn varmuuden vuoksi koska ehkä joskus, joku, jossain voi tästä saada jotain etua…EHKÄ!

Itse olin sitä mieltä että tuo putterin ankkurointi-epäselvyys olisi vältetty asettamalla putterille enimmäispituus ja se olisi ollut sillä selvä. Käyttäkää miten käytätte mutta tämä on maksimipituus. Tämähän ei tietenkään käynyt välinevalmistajille ja golfin sääntöelimet kumarsivat syvään, menivät ja keksivät sekavan sääntösekamelskan josta jo etukäteen tiedettiin että harmaata aluetta on. Tai ainakin kaikki muut tiesivät.

Yritin lukea tuota Spiethin ”sääntöpähkinää” useita kertoja ja sen lisäksi että en oikein ymmärtänyt mistä siinä oli kysymys, minua lähinnä kuvotti. Ja tietenkin USGA näki tässä erinomaisen mahdollisuuden päästä taas kieltämään jotain.

Taidan lähteä pelaaman hauskan kierroksen golfia ja ihan huvikseni kokeilla sitä että en noudata mitään sääntöjä. Kovin hankalaa se ei tule olemaan, voinhan tiiata pallon 2 cm liian eteen het alkuunsa. Ja mailojahan otan tietty 15 mukaan : ) Ai niin, voin myös myöhästyä vähän tiiajasta ja pari rankkua siihen. Ennenkuin eka pallo on ilmassa olen rikkonut jo 3 sääntöä.

Anteeksi tästä, mutta joskus tämä lajimme sääntömaailma on kuin kummelin sketsistä.

2 vastausta artikkeliin ”Kiellettyä, kiellettyä, kiellettyä”

 1. Osittain osut oikeaan, mutta mielestäni myös harhaan, toimikin tässä jonkinlaisena vastaväittäjänä.

  Taitaa koko 32 vuoden ajan ollut esteen pohjan kokeileminen kiellettyä. Tänä aikana lajiin on tullut ja lähtenyt aallottain pelaajia. Sääntöjen vaikutus pelaajamääriin on mielestäni merkityksetön, vaikkakaan en tätä sen kummemmin voi perustella.

  Ankkuroitu puttaus: Tämä on vähän outo juttu, ja olisi voinut jäädäkin. Mutta enpä usko välinevalmistajilla olevan mitään tekemistä tämän kanssa, onko sinulla jotain tietoa tästä? Enemmänhän he olisivat saaneet kauppaa kun kaikki pitkät putterit olisivat menneet uusiksi.

  Tapaus Spieth: USGAn ei tarvitse erikseen kieltää mitään. Hehän voivat ilmoittaa, että Spiethin kysymä liman levitys putterin pohjaan sen pitokyvyn parantamiseksi on säännön 4-2 vastainen toimenpide. Vai oletko sitä mieltä, että mailan ominaisuuksia voisi muutella pelikierroksen aikana? Tässähän myös luotetaan pelaajaan, sillä muuthan eivät tiedä levititkö räkää lapaan puhdistamis- vai muussa tarkoituksessa.

  Lisääntyvä kieltäminen: DMD sääntöön tehtiin merkittävä lievennys. Eli kielletyt ominaisuudet eivät johda rangaistukseen jos niitä ei käytetä. Eli tässäkin luotetaan pelaajaan.

  1. Juu, kyllä on ollut esteen pohjan kokeilu kiellettyä aina. Käytin noita vain esimerkkinä säännöistä jotka hämmentävät lajiin tulijaa. ”Siis miksi en voi laittaa mailaa maahan vaikka 10 metrin päässä pallostani” on aika normaali reaktio.

   Ankkuroidusta puttaamisesta sen verran että moni taho varoitti jo etukäteen siitä että harmaata aluetta on, mutta eivätpä ottaneet sitä kuuleviin korviinsa. En tiedä varmasti onko suora yhteys välivalmistajiin mutta ainakin aikaisemmin draivereihin ja palloihin ei ole saanut kajota ja ainoaksi toimenpiteeksi on jäänyt kenttien pidentäminen. Epäilen vahvasti valmistajien lobbausta asiassa. Oli niin tai näin, putterin maksipituus olisi ratkaissut asian yhdellä lauseella.

   USGA ainakin itse ilmoitti että toimenpide tullaan kieltämään erikseen.

   Koko tänä aikana kun olen ollut lajissa, on sääntöjä tullut koko ajan lisää. Decisions kirja oli jo 90-luvun alussa todella paksu ja koko ajan tulee lisää. Olen vain sitä mieltä että niitä on liikaa, varsinkin näitä ”näin ei saa tehdä” – sääntöjä.

   Ja tuo tasoitusjärjestelmä, sen huipennus oli tämä vuositarkistus keskellä talvea.

   Myönnän että kirjoitus on provosoiva, mutta se on kyllä ihan rehellisesti mielipiteeni asiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *