Puttien kokonaismäärä – turhaa hömpötystä

Kävimme tuossa Portugalissa ja itsekin pelasin kauden ekat pelit. Peli kulki, ei kulkenut ja vaihteli jonkun verran kuten sillä on tapana siirryttäessä sisähallista ulos. Teen aina omista peleistäni tilastot ja tällä kertaa niissä oli ihan mielenkiintoisia havaintoja.

Olen ennenkin kirjoittanut strokes gained tilastoista joka vertaa suorituksia siihen odotusarvoon joka tietyltä matkalta pelin eri osa-alueilla on siltä matkalta mistä pelaat. Olen myös kirjoittanut siitä kuinka kokonaisputtien määrä kierrokselta ei kerro pelistä juuri mitään. Ja juuri tähän seikkaan nämä Portugalin tilastot ovat erinomainen todiste. Alla lueteltuna 5 pelaamani kierroksen kokonaisputtimäärät.

  1. kierros 29 puttia
  2. kierros 36 puttia
  3. kierros 35 puttia
  4. kierros 32 puttia
  5. kierros 30 puttia

Mitä veikkaatte, mikä kierros oli SGP-tilastojen mukaan huonoin ja mikä paras puttikierros? Jos katsotaan kokonaismäärää niin kierros 1 oli paras ja kierros 2 huonoin. Näin ei kuitenkaan ollut. Alla samat tulokset ja perään lisättynä SGP arvo. SGP arvo tarkoittaa sitä että mikäli se on miinuksella niin pelaaja on hävinnyt sen verran lyöntejä odotusarvoon niiltä kaikilta paikoilta josta on kentällä putannut. Katsotaanpa uudelleen:

  1. kierros 29 puttia SGP – 0,789
  2. kierros 36 puttia SGP – 4,251
  3. kierros 35 puttia SGP – 2,883
  4. kierros 32 puttia
SGP – 0,751
  5. kierros 30 puttia SGP – 3,317

Huonoimmaksi kierrokseksi putin osalta muodostuu kierros 2 jossa oli 36 puttia. Puttasin huonosti, otin 3 puttia pari kertaa ja muutenkin aika ruosteista toimintaa viheriöllä. Paras kierros oli kuitenkin kierros 4 jossa käytin 32 puttia. Ja viimeinen kierros jolla käytin vain 3 puttia oli itseasiassa erittäin huono puttikierros. Yllättääkö? Minua ei.

Miten nämä ovat selitettävissä. Esimerkiksi viimeisellä kierroksella chippasin kahdesti sisään ja nämä luonnollisesti vähentävät kokonaismäärää hyvin. Muuten puttasin kierroksella kohtuullisen lyhyitä putteja ohi jolloin tilasto antaa paljon miinusta. Esimerkiksi 2 puttia 2,5 metristä antaa -0,5 lyöntiä. Siihen vaikka yksin 3 puttia ja miinusta tulee.

Parhaalla kierroksella minulla oli paljon viheriöosumia mutta olin kuitenkin liian kaukana lipusta ja tällöin 2 puttia on aina hyvä suoritus. Tähän sitten lisättiin muutama makea birkkuputti ja tuloksena hyvä puttikierros joka ei kuitenkaan näy kokonaismäärässä. Tilastojen valossa kierros jolla puttasin 35 kertaa oli parempi puttikierros kuin se jolla otin 5 puttia vähemmän päätyen 30 puttiin. Nämä tilastot osoittavat jälleen kerran sen miten hyödytöntä on laskea puttien kokonaismäärää koska ainakaan puttaamisesta se ei kerro oikeastaan mitään.

Otetaanpa kärjistetty esimerkki:

18 reikää golfia, 18 viheriöosumaa ja kaikki birdieputit ovat mitaltaan 12 metriä. Pelaajat tasoituksella 0 ja tasoituksella 10 puttaisivat kaikilla viheriöillä 2 kertaa eli yhteensä 36 kertaa koko kierroksen aikana. Tasoituksella 0 pelaavan SGP olisi +3,96 ja tasoituksella 10 pelaavan pelaajan SGP olisi peräti + 6,66. Eli toisin sanoen matka on niin pitkä että odotusarvot kokonaisputtimäärälle olisivat 39,96 ja 42,66.

Jos samat pelaajat olisivat kaikilla viheriöillä 2 metrin päässä ja ottaisivat 36 puttia, olisivat SGP:t – 8,28 ja -6.3. Jälleen kerran voi todeta että kokonaismäärä on turha luku jonka tarkkailu on hyödytöntä.

Minua jaksaa edelleen ihmetyttää miten esimerkiksi European Tour pitää edelleen “karvalakki-tilastoja” joissa on mukana mm. kokonaisputtimäärä. Se ei anna riittävästi tietoa siitä miten pelaaja on onnistunut ja voi harhaanjohtaa katsojia siitä miten hyviä tai miten huonoja pelaajat ovat puttaamaan.

Lexi Thompson ja merkkaamisen vaikeus

Viikonloppuna golf näytti sen kuinka sääntörikkomuksia ei tulisi hoitaa. Lexi Thompson johti melko reilusti naisten ensimmäistä Major-turnausta kaudella 2017. Sunnuntai oli vauhdissa kun hänelle ilmoitettiin että katsoja oli lähettänyt sähköpostia kertoen että TV-kuvan perusteella Thompson oli merkannut pallonsa lauantaina ja laittanut sen sitten eri paikkaan. Seurauksena 2 rangaistuslyöntiä ja 2 lisää siitä että hän oli siten allekirjoittanut kortin jossa oli väärä tulos. Tästä rikkeestähän olisi aikanaan tullut diskaus, Kyllä, kuulit oikein, naisten PGA-tour sai sähköpostia ja reagoi siihen! Asiassa on kaksi eri näkökulmaa joista ensimmäinen on itse sääntö.

Vaikka asia tuntuu kuinka epäoikeudenmukaiselta, käy videosta ilmi että pallo palautuu selvästi eri paikkaan kuin mihin se merkattiin. Olen katsonut videon monesti ja valitettavasti minusta näyttää siltä että teko ei voi olla kuin tahallinen. Lexi Thompson on asettumassa pallolle, päättää yhtäkkiä merkata sen, laittaa merkin pallon taakse ja palauttaa pallon maahan välittömästi nostamisen jälkeen. Veikkaan että pallo makasi jossain pikku montussa ja Lexi siirsi pallon siitä pois. Kuten Lee westwood osuvasti sen twitterissä esitti: ”kaikelta tältä olisi vältytty mikäli Lexi olisi hallinnut taidon jossa pallo palautetaa samaan paikkaan takaisin mistä se on nostettu”

Haluaisin uskoa että teko ei ollut tahallinen mutta videon katsoessa en keksi mitään muuta selitystä. Vahinkoon on vaikea uskoa näkemänsä perusteella.

Sääntörikkomus on selvä, siitä ei ole kahta sanaa. Ei sääntöjä voida muokata tilanteen, maalaisjärjen, oikeudenmukaisuuden tai pelaajan statuksen mukaan. Itse säännöistä voidaan olla monessakin tilanteessa sitten montaa mieltä mutta niin kauan kuin ne ovat voimassa, niitä on noudatettava, piste. Pallon palauttaminen samaan kohtaan ei ole kovin vaikeaa, varsinkin tilanteessa jossa palloa nostetaan maasta muutama sentti ja sitten palautetaan se takaisin.

Video tilanteesta:

http://www.golfdigest.com/story/lexi-thompson-incurred-a-four-shot-penalty-because-of-a-viewer-calling-in-at-the-ana-inspiration-and-the-reaction-has-been-overwhelming

Toinen näkökulma on sitten hieman mutkikkaampi. Miten voi olla mahdollista että pelipäivän jo mentyä ja seuraavan jo ollen hyvässä vauhdissa tuomaristo ja LPGA reagoi televisiokatsojan lähettämään sähköpostiin!?!?! Mitä seuraavaksi, facebook –sivu jossa katsojat voivat reklamoida pelaajien tekosista livenä ja jälkikäteen?

Olen itse sitä mieltä että jos merkitsijä tai paikalla oleva tuomaristo tai kisäjärjestäjät eivät huomaa rikkeitä saman päivän aikana niin sitten niihin ei tulisi palata, ainakaan seuraavana päivänä jonkun katsojan lähettämän sähköpostin perusteella! Jos tälle tielle lähdetään niin se on sitten loputon suo. Pelaajat tekevät virheitä yleensä vahingossa ja joskus tahallaan mutta ei niitä pitäisi olla mahdollista käsitellä loputtomiin. Urheilussa tekevät virheitä myös tuomarit. Ajatelkaa tilannetta vaikka hiihdossa jossa katsoja lähettäisi sähköpostia jostain virheestä ja tuloksia muutettaisiin sen perusteella.

Summa summarum, sääntöjä rikottiin mutta näin asiaa ei pitäisi hoitaa. En jaksa ymmärtää että jonkun sohvalla istuneen katsojan lähettämän sähköpostin perusteella alettiin tutkia asiaa seuraavana päivänä.