Mitä uutta 2016

Valmentajana sitä etsii aina parhaita mahdollsia tapoja opettaa ja valmentaa pelaajia. Se vaatii investointeja itseensä koulutuksen muodossa ja joskus investointeja välineisiin.

Tänä kesänä tarjoan monenlaista uutta joista ajattelin kirjoitella muutaman sanan tähän.

Tässä muutamia uusia juttuja:

  1. Blast motion sensori
  2. Puttivalmennuspäivät ryhmille.
  3. AimPoint Express advanced expression jo käyneille.

Blast Motion on sensori jolla saa sekä swingistä että putista 3D dataa ja sen avulla voidaan etsiä ne asiat tekniikasta joihin pitää panostaa ja samalla tarkkailla muitakin osa-alueita. Blast antaa todella tarkkaa dataa ja on mm. AimPoint golfin virallinen partneri datan mittaamisessa putista.

Olen testaillut laitetta Dohassa ja olen todella vakuuttunut ja innoisani siitä. Lisäksi se taitaa olla suomen ainut vastaava laite tällä hetkellä.

Lisää tietoa Blast tunneista täältä

Photo 25.4.2016 13.41.04

Photo 25.4.2016 13.40.56

Puttivalmennuspäivät ryhmille. 

Olen jo pitkään pyrkinyt tarjoamaan isompia kokonaisuuksia joissa sisältö kattaa isomman paketin kuin ”normaalit” tunnit tai harjoitukset. Puttivalmennuspäivän aika on nyt täydellinen kun AimPoint-koulutuksiin kuuluu greeninlukemisen lisäksi Vauhti ja tähtäys-koulutukset. Ja kun sain vielä Blast-sensorin niin pystyn tarjoamaan kokonaisvaltaisen paketin jossa käydään puttia läpi erittäin kattavasti. Blast sensorin avulla pystyy lisäksi tekemään erinomaisia vauhtiharjoituksia joissa pelaaja pystyy treenaamaan vauhdin hallintaa erittäin hyvin.

Valmennuspäivät info täältä

AimPoint Express advanced.

Ihmiset jotka ovat käyneet Express-koulutuksen voivat osallistua advanced koulutukseen jossa käymme läpi mm. lyhyiden puttien kalibroinnin siihen tarkoitetun välineen avulla, suuret kallistukset ja niiden tarkka lukeminen, Bailie-metodi vaihtehtona kallistuksen tunnistamiseen ja erittäin pienet kallistukset ja niiden tunnistaminen. Advanced tuo mukavia pieniä lisätietoja osaamista pelaajaan greeninlukemiseen. Vie se uudelle tasolle.

Express advanced löytyy täältä

Olen myös tässä hiljaisuudessa käynyt erästä koulutusta joka toivottavasti tulee päätökseen huomenna, kerron siitä sitten lisää!

Tässä siis muutama uusi juttu tälle kaudelle, voit ottaa yhteyttä ja kysyä lisää tietoa kaikista jutuista. Ensi viikolla olen taas suomessa työn ääressä!

Pete

Tunne vs. totuus

Tulet kierrokselta ja tunne on se että ”puttasin tänään todella huonosti” Onko tuttua? Tunne on se että puttaaminen ei todellakaan onnistunut, olihan puttien kokonaismääräkin 33. Ammattilaiset puttaavat lähemmäs 27 putin keskiarvoa kuin 33, eihän se siis voinut mennä hyvin.

Olimme tässä reissussa ja tilastoimme pelaajien putteja strokes gained – tilastointimenetelmä avulla. Nuori pelaaja pelasi ja oli todella turhautunut puttaamiseensa kierroksen jälkeen. Puttien kokonaismäärä oli juuri tuo edellämainitsemani 33 puttia. Kuulostaahan se määränä pahalta. Pelaajan tasoitus on 2. Laitan tähän 2 kuvaa joista käy ilmi kierroksen puttaaminen reikä reiältä.

Miikka Miikka 2

Mitat tilastossa on muutettu metreistä jaloiksi koska tilastopohja ei toimi metric-järjestelmässä.  Tasoituksella 2 näiltä mitoilta odotusarvona on ollut 34,13 puttia. Pelaaja puttasi siis 1,13 lyöntiä paremmin kuin tilastojen mukaan näiltä etäisyyksiltä putteja tulee. Pelaajan tunne oli erittäin se että hän puttasi erittäin huonosti. Todellisuudessa hän puttasi paremmin kuin hänen tilastojen mukaan piti!

Tässä vuosien varrella on käynyt erittäin selväksi se että jostain syystä meidän golfareiden odotukset omasta suorituksesta eivät oikeastaan koskaan vastaa sitä mitä sen todellisuudessa tulisi olla.  Mistä nämä epärealistiset odotukset oikein tulevat? Syita on varmaan monia. Puttaamisessa ehdottomasti yksi pääsyitä ovat televisiolähetykset, varsinkin PGA-tourien koosteet joita katsomalla saa vahvasti sen tunteen että ammattilaiset laittavat kaikki putit sisään joka paikasta.

Olen ennenkin kirjoittanut tästä, mutta etäisyys josta ammattilaiset puttaavat vain 50 % sisään on 2,5 metriä. Kyllä, 2,5 metriä. Ja mitä kauemmas reiästä mennään sitä vähemmän palloja putoaa sisään. 10,3 metriä on etäisyys josta ammattilaiselle tulee tilastojen mukaan 2,009 puttia. Tarkoittaa käytännössä siis sitä että 3-putin suorituksia tulee enemmän kuin 1-putin suorituksia. Ja 10,3 metriä ei edes ole kovin pitkä matka.

Pelatessa tunne ja totuus eivät kohtaa kovinkaan usein. Saatat lyödä 14 – kertaa draiverilla, 13 kertaa keskelle väylää ja kerran todella vinoon. Kun tulet klubille, saattaa tunne olla se että löit huonoja draiveja. Syy on se, että mielessä on vain se yksi vino veto jonka seurauksena tuli tupla tai tripla. Todellisuudessa olet lyönyt hyviä draiveja mutta yksi huono painaa mielessä niin paljon että olet vakuuttanut itsesi että draivit eivät toimineet.

Palataakseni puttaamiseen,  olin mukana tällä kierroksella seuraamassa peliä. Kaveri ei päässyt kovinkaan hyville birdiepaikoille ja sitten kun pääsi niin putit eivät menneet sisään. Toki on hyvä muistaa että esimerkiksi ammatilaiset puttaavat 15-18 % 6 metrin puteista sisään joten jos tällaisia putteja on kierroksella vaikka 2 eikä kumpikaan mene sisään, tilastojen valossa ei olla epäonnistuttu.

Toisaalta pitkiltä matkoilta kaveri oli todella hyvä, siis todella hyvä. Ymmärrän että 2 puttia harvemmin tuntuu hyvältä mutta taas tilastojen valossa esimerkiksi 15 metristä 16 % suorituksista päättyy 3 puttiin, siis ammattilaisilla. Tasoituksella 2 pelaavalla se on joka neljäs eli 25 %

Itseasiassa hieman kärjistettynä tämän pelaajan olisi pitänyt olla erittäin tyytyväinen tämän kierroksen puttaamiseen. Mutta kun tunne oli se että puttaaminen oli todella huonoa. Pelkästään näiden puttitilastojen perusteella lähtisin valmentajana selvittämään miksi koko ajan oltiin niin kaukana reiästä ja lähtisin hakemaan ratkaisua sieltä kautta. Puttaaminen ei todellakaan ollut tällä kierroksella huonoa ja kierroksen jälkeen ei siis tarvitse mennä puttiviheriölle, se ei ollut tämän kierroksen heikko lenkki, itseasissa se oli tämän kierroksen vahva lenkki. Vaikka pelaaja itse oli täysin eri mieltä pelkästään se perusteella miltä tuntui.

Kuten huomataan, on peliä erittäin tärkeä seurata faktojen perusteella eikä sen perusteella miltä tuntuu. Tunnehan on aina aito, siitä ei ole kysymys mutta tunne voi perustua odotuksiin jotka eivät ole realistisia tai perustu siihen mitä todellisuudessa voi odottaa.

Tunne on vahva, joskus niin vahva että todellisuus hämärtyy.

Voittaja vai häviäjä

Us masters tuli ja meni, Danny Willett pelasi hienoa golfia ja ansaitsi voittonsa, hieno pelaaja ja uskon että isoja voittoja tulee jatkossakin.

Tässä Mastersin jälkihöyryissä olen kiinnittänyt huomiota erääseen mielenkiintoiseen asiaan mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Mehän tiedämme miten Jordan Spiethille kävi viimeisellä kierroksella. Ja ei, hän ei romahtanut pelkästään sillä 12:sta väylällä vaan väylillä 10-12. Tämän pohdinnan aiheena ei kuitenkaan ole se, mitä tapahtui ja ”suliko” Spieth vai ei. Pohdinnan aiheena on se, mitä asiasta on kirjoitettu ja miten Spiethiin on suhtauduttu.

Tukea Spiethille sataa niinkuin pitääkin, mutta pidän mielenkiintoisena sitä että lähes kaikki kirjoitukset mitä olen nähnyt keskittyvät siihen miten paljon vahvempana Spieth tulee tämän jälkeen esiintymään ja kuinka paljon voimaa hän tästä saa. Voi olla, voi olla olematta, henkilökohtaisesti toivon että mitään arpia tästä ei jää ja kaveri pelaa voitosta jatkossakin.

Mistä se johtuu että Spieth ”saa voimaa”, ”tulee vahvempana” ja ”palaa heti voittojen” tielle kun taas jos näin olisi käynyt jollekin toiselle pelaajalle niin hänet olisi tallattu ”sulajana”, ”ei voittajana” ja niin edelleen?

Historia tuntee useita tapauksia ja pelaajia jotka siitä huolimatta että ovat jopa voittaneetkin, tunnetaan jotenkin häviäjinä ja sellaisina pelaajina jotka eivät kestä paineessa ja ”sulavat” sunnuntaina pois kärjestä.  Mikä tekee nuoresta Spiethistä nyt niin poikkeuksellisen että missään nimessä ei ole mahdollista että hänestä tulee tällainen pelaaja. Mistä me tiedämme mitä tästä eteenpäin tapahtuu? Voi olla että tulee voittoja, voi olla että ei tule.

Lähinnä mietiskelen sitä miksi ihmisiä kohdallaan niin eri tavalla? Minusta kaikkia tulisi kohdella kuten Spiethiä, ammattiurheilu on raakaa peliä ja siihen kuuluu tällaiset tilanteet mitä sunnuntaina näemme. Nyt on kuitenkin niin että toiset pelaajat saavat asiallisen kohtelun ja toiset revitään kappaleiksi mediassa ja varsinkin somessa. Miksi me emme voisi kannustaa samalla tavalla kaikkia?

Tiger Woods ei mielestäni kovinkaan monesti Majoreissa mentäessä sunnuntaihin sulanut pois tuloslistoilta. Siinä mielessä hän on aivan poikkeuksellinen pelaaja lajimme historiassa. Tigerilla on ollut omat ongelmansa ja vaikeutensa ja nyt ollaan tilanteessa missä häntä suorastaan vihataan ja kaikki epäonnistumiset, jopa hänen terveytensä pettäminen aiheuttavat vahingoniloa ja riekuntaa. Olenpa kuullut niinkin sanottavan että hän on jotenkin ansainnut tämän. Sanoitsitko elämässän mokanneelle sukulaisellesi joka sairastuu ja tai joutuu leikkaukseen että olet ansainnut tämän? Tuskin.

Sergio Garcia on roikkunut maailman kärjessä todella kauan, mitä hanestä sanotaan – ei ole voittaja.

Lee Westwood, maailman huipulla ja taas – ei voittaja

Greg Norman – ei voittaja

Lista jatkuu, keksit varmaan tällaisia nimiä lisääkin.

10 vuoden kuluttua näemme onko Jordan Spieth sellainen pelaaja joka voitti lajissa paljon vai vähän vähemmän. Ja itsekin toivon että voittaa paljon.

Toivoisin myös että samaan aikaan voisimme nähdä ammattiurheilijat – myös golfarit, voittajina jo pelkästään sen takia että ovat siellä missä ovat. Omasta mielestäni tuonne ei pääse kuin ollessaan ”voittaja”. Jos Sergio Garcia sijoittuu The Openissa taas toiseksi, ei hän ole häviäjä, hän on eräänlainen voittaja sillä jos ihan tarkkoja ollaan, on hän siinä tilanteessa voittanut aika monta pelaajaa ja yläpuolella silloin on maailmassa ihan tasan yksi pelaaja. Toivoisin että en seuraavana päivänä joutuisi lukemaan juttuja joissa kommentoidaan että Garcia ei voita koskaan tai että taas hän hävisi.

Toivotaan että kaikki urheilijat jotka kokevat raskaita epäonnistumisia tulevat siitä ulos vahvempina ja parempina. Ei toivota sitä onnistumista yhdelle ja toiselle epäonnistumista.

Jooko?