Kiellettyä, kiellettyä, kiellettyä

Tämä vuosi alkoi siitä kun putterin ankkuroiminen kehoon kiellettiin. Tarkennukseksi pitkää putteria ei siis kielletty vaan, keksittiin erilaisia tapoja jolla sitä ei saa käyttää. Niistä voi lukea täältä lisää. Tämän jälkeen on löytynyt ainakin 2 ammattilaispelaajaa joiden puttitavasta ei ole vielä lopullista päätöstä onko se sallittua vai ei.

Avainsana tässä on ”sallittua”. Golf on tilanteessa jossa jatkuvasti käydään keskustelua siitä mikä on lajin tila ja tulevaisuus. Miksi se houkuttelee tai ehkä ennemminkin karkottaa ihmisiä lajin parista. Olen puhunut tästä aikaisemminkin ja puhun varmaan jatkossakin mutta alamma olla tilanteessa jossa rakkaan lajimme säännöissä ei ole päätä eikä häntää. Jatkuvasti tulee uusia sääntöjä ja päänsääntöisesti niiden teema on seuraava: ”mitä voisimme seuraavaksi kieltää” Kaikki on kiellettyä ja jos ei ole niin pitää ainakin miettiä olisiko tarve kieltää sellainen.

Muutama päivä sitten uutisoitiin Jordan Spiethin hämmentäneen ”sääntöviranomaisia” kysymyksellään putterin kostuttamisesta viheriöllä. En ole oikein vieläkään ymmärtänyt mistä tuossa oli kyse mutta ilmeisesti Spieth kostuttaa mailan pohjaa joko pyyhkeellä tai peukalollaan jonkun mystisen syyn vuoksi. No Spieth sitten kysymään että onko sallittua vai ei. Ilmeisesti USGA:n piti oikein pistää kasaan joku komitea joka mietti onko sallittua vai ei.  Ilmeisesti pyyhkeellä kostuttaminen on ok, mutta sormella ei.

Ja sitten otsikon mukaiseen seuraamukseen. USGA ilmoitti tämän jälkeen että tämä tapa tullaan todennäköisesti, yllätys yllätys, kieltämään tulevaisuudessa.

Olen pelannut golfia 32 vuotta. Tänä aikana on kielletty lukemattomia asioita, pilattu tasoitusjärjestelmä ja tehty lajin pelaamisesta entistä monimutkaisempaa. Sitten kysytään että mistä johtuu pelaajakato lajin parista? Ok, onhan siihen muitakin syitä, mutta kun aloittelijalle yrität selittää että, ei et saa laittaa mailaan hiekkaan missään kohdassa bunkkeria ennen lyöntiä tai mailan maahan laittaminen koko vesiesteen alueella ei ole sallittua niin näkee ilmeestä että ihminen joskus miettii: ” ei tässä ole mitään järkeä”

En ole koskaan ymmärtänyt mistä tämä kaiken kieltäminen golfissa johtuu. Samaan aikaan kun me lajiniilot elvistellään muiden lajien ihmisille että golf on herrasmiespeli jossa jokaisella tasolla ei tarvita tuomareita niin samaan aikaan sääntökehitys menee suuntaan jossa pelaajaan luotetaan entistä vähemmän yhä useampi asia kielletääbn varmuuden vuoksi koska ehkä joskus, joku, jossain voi tästä saada jotain etua…EHKÄ!

Itse olin sitä mieltä että tuo putterin ankkurointi-epäselvyys olisi vältetty asettamalla putterille enimmäispituus ja se olisi ollut sillä selvä. Käyttäkää miten käytätte mutta tämä on maksimipituus. Tämähän ei tietenkään käynyt välinevalmistajille ja golfin sääntöelimet kumarsivat syvään, menivät ja keksivät sekavan sääntösekamelskan josta jo etukäteen tiedettiin että harmaata aluetta on. Tai ainakin kaikki muut tiesivät.

Yritin lukea tuota Spiethin ”sääntöpähkinää” useita kertoja ja sen lisäksi että en oikein ymmärtänyt mistä siinä oli kysymys, minua lähinnä kuvotti. Ja tietenkin USGA näki tässä erinomaisen mahdollisuuden päästä taas kieltämään jotain.

Taidan lähteä pelaaman hauskan kierroksen golfia ja ihan huvikseni kokeilla sitä että en noudata mitään sääntöjä. Kovin hankalaa se ei tule olemaan, voinhan tiiata pallon 2 cm liian eteen het alkuunsa. Ja mailojahan otan tietty 15 mukaan : ) Ai niin, voin myös myöhästyä vähän tiiajasta ja pari rankkua siihen. Ennenkuin eka pallo on ilmassa olen rikkonut jo 3 sääntöä.

Anteeksi tästä, mutta joskus tämä lajimme sääntömaailma on kuin kummelin sketsistä.

Finnish Desert Classic 2016

Qatarissa on mahdollisuus pelata hiekkakentällä kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut. Se on ihan mielettömän hauskaa ja muistuttaa uskomattoman paljon tavallista golfia. Okei, jos olet väylällä niin lyöt matolta ja ”raffissa” olet ehkä hieman enemmän vaikeuksissa kuin ruohokentällä niin siitäkin huolimatta kentän pelaaminen on golfia, ei siis mitään bunkkerilyöntejä.

Joukkuehiekkalyönti

Päätimme ystäväni jarkon kanssa järjestää Mesaieedin kentällä tapahtuman suomalaisille. Kisan nimeksi tuli Finnish Desert Classic vuosimallia 2016 ja pelimuotona oli scramble. Saimme mukaan 12 osallistujaa johon olimme erittäin tyytyväisiä. Mukana oli golfia harrastavia ja pari sellaistakin joiden kokemus lajista oli enemmän tai vähemmän kokeilun tasolla.

painatus

Joukkueet teimme ”hihasta vetäen” ja lopputuloksia laskiessa tulimme siihen tulokseen että aika onnistuneet jaot olivat. kaikki 3 joukkuetta nimittäin päätyivät 1 lyönnin sisään toisistaan!

Joukkueiden tulokset olivat 72, 72 ja 73. Nämä olivat aika hyviä tuloksia. Otimmme vielä säännöksi mukaa sen että kaikilta osallistujilta piti ottaa 3 avausta joukkueen  peliin mukaan. Itse olin voittajajoukkueessa mukana mutta pitää sanoa että aika tiukalle meni sillä tulos oli tasan, takaysin tulos oli tasan, viimeiset 6, 3 ja 1 olivat tasan. Ratkaisu löytyi kun aloimme katsella etuysin tuloksia.

voittajatkaikki

Kilpailumaksu oli 150 Qar (n. 37 €) johon sisältyi 18 reikää golfia, kilpailupaita Finnish Desert Classic 2016 – brodeerauksella sekä aamulla avattu piikki klubilla johon sai syödä ja juoda päivän aikana mitä halusi. Ja kiinnostuneille, mukana ei ollut alkoholia, olemmehan muslimimaassa ja Mesaieedin klubilla ei ole oikeuksia.

syömässä

Olen ennenkin kirjoittanut hiekkakentällä pelaamisesta mutta taas kerran jouduin toteamaan että kyseisellä kentällä itsestään löytää sen sisäisen pikkupojan ja innon golfin pelaamiseen. Hieman samanlaista fiilistä oli  aikanaan LPG:n kauden päättäjäiskisassa jossa golf-etiketin mukainen pukeutuminen ei ollut suositeltavaa ja pelasimme cross-countryä sikin sokin kentällä. Itsehän taisin olla silloin pukeutunut jalkapalloilija Naniksi. : )

Iloa ja hauskuutta, sitä pitäisi saada golfkentille lisää. En tiedä onko hiekkakentällä pelaaminen sitten jotenkin ”vähemmän vakavaa” kun siellä tuntuu porukalla olevan vähemmän pipo kireällä : ) Oli niin tai näin, tätä fiilistä olisi kiva saada kaikille kentille lisää, en siis toki väitä että kentillä ollaan aina kireällä, mutta onhan se nyt selvä että joskus golf vaikuttaa liian vakavalta.

Tästä turnauksesta pitää tehdä jokavuotinen, en tiedä, tuskin olen enää itse täällä sitä järjestämässä tulevaisuudessa, mutta on sanottava että oli niin tai näin, minulle tulee ikävä hiekkakenttää kun täältä suomeen lähdetään. Näitä kenttiä ei maailmassa ole kovin montaa ja mahdollisuuksia niiden pelaamiseen ei tule kuin harvoin. Omanissa oli vielä 5 vuotta sitten useita hiekkakenttiä mutta nekin on laitettu nurmelle viimeisten vuosien aikana.

Laitan tähän loppun hashtagin jota olen ennenkin käyttänyt:

#GOLFISFUN