Aim ja Speed koulutukset vuonna 2016

Puttaaminen on kokonaisuus jossa on erittäin monta vaikuttavaa tekijää. Jotkut niistä ovat merkityksellisempiä kuin toiset ja on hyvä muistaa että joskus pallo ei mene reikää vaikka kaikki palikat olisivat täydellisesti kohdallaan. Tämä siksi että palloa putataan maan pinnalla joka ei ole täydellinen, vaan joku viheriön pinnassa oleva virheellisyys saattaa heittää muuten täydellisen putin pois linjasta ohi reiästä.

Tärkeitä tekijöitä putissa ovat tunnetusti linjan luku, vauhti ja pallon saaminen oikeaan linjaan kun se lähtee putterin lavasta. Sitten on tekijöitä kuten ruoho, viheriön epätasaisuudet ja joskus jopa tuuli joka saattaa vaikuttaa lopputulokseen. Näitä ei kuitenkaan voi oikein ottaa etukäteen huomioon, ainakaan kovin paljon. Toki ruohon kasvusuunta vaikuttaa alamäessä tekemällä viheriön vierimisnopeudesta nopeamman ja ylämäessä päinvastoin. Tämän voimme toki ottaa huomioon puttiin valmistautuessa.

Olen tässä vuosien aikana AimPoint-viheriönlukua valmentaessani kerännyt palautetta pelaajilta kirjallisesti niistä tekijöistä jotka ovat putissa vaikeimpia asioita. 2 palautetta on noussut ylivoimaisesti yli muiden näissä palautteissa, ne ovat vauhti ja pallon lähettäminen oikeaan suuntaan.

Vauhdin hallinta on vaikeaa joillekin jo tekniikan puolesta, mutta sitten on alamäet, ylämäet, hitaat vs. Nopeat viheriöt ja vauhtiin vaikuttavat tähtäyksen aiheuttamat kompensaatiot tekniikassa. Yleisesti voi sanoa että parhailla pelaajilla vauhdin hallinnan ongelmat ovat enemmän ala/ylämäki ja tähtäyskompensaatioita kun taas ns. ”tavallisella pelaajalla” ongelmat ovat enemmän tekniikkapuolella. Sitten kun kaikki palaset pitäisi sovittaa yhteen, on vauhti se elementti joka menee usein ensimmäisenä pieleen.

Toinen juttu on tähtääminen joka yksittäisenä asiana on golfissa ehkä kaikkein vaikeinta lyönnistä riippumatta. On vain vaikeaa asettaa lapa osoittamaan kohteeseen kun pelaamme ihmiselle epäluonnolliseen suuntaan eli ns. Sivuttain. Meidän olisi varmaan todella paljon helpompi tähdätä jos pelisuuntamme olisi sama kuin näkökenttämme, eli eteenpäin. Näinhän se ei ole ja sen takia tähtääminen on erittäin hankalaa.

Kun sitten nämä palikat aiheuttavat pelaajalle ongelmia, on vaikea saada otetta puttaamiseen. Voisin sanoa että tässä on juuri se syy jonka takia koemme niitä kuuluisia hyviä ja huonoja päiviä puttaamisessa. Joskus palaset ovat enemmän kohdallaan kuin toiste. Kuinka moni meistä esimerkiksi tarkastaa oman tähtäämisensä ennen kierrosta? Niinpä, ei kovin moni. Jos se sitten lauantaina sattuu olemaan enemmän kohdallaan kuin sunnuntaina niin siinä saattaa hyvinkin olla se syy miksi toinen puttipäivä on parempi kuin toinen.

Näistä kahdesta elementistä, varsinkin vauhdin hallinasta puhuttaessa mainitaan usein tuo erittäin epämääräinen englanninkielinen termi ”touch” jota pelaajalla pitäisi olla että vauhtia voisi hallita. Puttaaminen on taito jota voi harjoitella, greenin lukeminen on taito jota voi harjoitella ja moni muukin asia on taito jota voi harjoitella. Siksi on turhauttavaa että vauhdin hallinnasta puhuttaessa kyse olisi muka jostain maagisesta ominaisuudesta jota joko on tai ei. Tämä ”tatsi” on taidon kehittyessä vain yksi osataito jota parhailla puttaajilla on enemmän kuin huonommilla puttaajilla.

Kaudelle 2016 on luvasssa erinomaisia uutisia: AimPoint Technologies ja Mark Sweeney on tutkimuksen ja palautteiden perusteella lanseeraamassa tälle kaudelle sekä Aim-koulutuksen että speed-koulutuksen. Osallistuin itse kouluttaja-koulutukseen viime viikolla Dubaissa ja täytyy sanoa että olen todella innoissani. Saimme ihan uudet työkalut näiden asioiden kouluttamiseen ja mikä parasta, pelaaja joka osallistuu koulutuksen saa työkalut joiden avulla pystyy testaamaan itse itsensä ja harjoittamaan taitoja strukturoidusti itse. Koulutusten sisällöt ovat viittä vaille valmiit ja ne julkaistaneen pian.

Tsekkaa kotisivuni aiheesta täältä:

AimPoint kurssien hinnat

Tämä tulee olemaan uskomaton vuosi puttaamisen kehittämisen suhteen!

AimClassSpeedClass

Netin Ihmeellinen maailma

Kävipähän niin, että kun olen uusimassa omaa sivuani golfvalmentaja.com niin jotain tapahtui tälle blogilla… Kaikki katosi! Ota näistä selvää, varmasti oli oma moka mutta kun tietäisi miten. : )

Tekstit löytyy joten paikkailen tätä pikkuhiljaa, käykääpä tutustumassa myös tuohon kotisivuuni, se on ihan vaiheessa mutta pikkuhiljaa se Roomakin rakennettiin.

Pete

Expatin toivelista suomeen

Aikaisemmin olen kirjoittanut siitä mikä on joskus jopa hieman kiristänyt hermoja ulkomailla asuessa. Siis sellaisia asioita jotka ovat erilailla, nimenomaan mielestäni huonommin täällä kuin suomessa. Nyt ajattelin mainita muutaman asian jota ehdottomasti kaipaisin suomeen täältä Qatarista. Tiedän että tämä lista sisältää sellaisia asioita jotka eivät tule toteutumaan koskaan mutta saa kai sitä haaveilla, vai mitä? : )

Tämän listan kirjoittaminen on ollut mielessä aikaisemminkin mutta se tuli taas mieleen eilisen seikkailun aikana kun käytin tytärtäni sairaalassa vääntyneen peukalon takia.

1. Pysäköinti

Täällä voi pysäköidä sinne mihin auto mahtuu ilman pelkoa sakoista. Toki joissain paikoissa kannattaa sitten käyttää hieman järkeä, ihan jokaiseen paikkaan ei kannata autoa tunkea, siis jos haluaa välttää lommot. Lisäksi lähes kaikki parkkihallit ovat ilmaisia ja netkin jotka eivät ole, ovat hyvinkin kohtuullisen hintaisia. Lisäksi ne ovat vartioituja ja kameravalvottuja joten jos sattuisi käymään jotain niin todisteet löytyvät kyllä. Parkkihallien pysäköintiruudut ovat lisäksi todella isoja, joten pysäköinti sujuu hieman epävarmemmaltakin kuskilta sujuvasti. Tämähän luonnollisesti liittyy siihen että autot ovat valtavan kokoisia,m mutta suomalaisissa parkkhalleissa ruudut ovat niin pieniä että pienemmänkin auton parkkeeraminen on parhaimmillaan aikamoista hinkkaamista. Toivoisin siis suomalaisiin kaupunkeihin hieman löysää pysäköinni suhteen.

2. Lääkärissä asiointi

Sairaalassa asioidessa asiat sujuvat todella sutjakasti. Tämän olen aikaisemmin kokenut mm. Thaimaassa. Jos et ole lääkärin luona vaan tarviset esimerkiksi laboratoriokäynnin, voit olla varma että joku ohjaa sinut oikeaan paikkaan ja jos vähänkin näyttää siltä että olet joutunut odottamaan, joku pitää huolen että ainakin juotavaa sinulla on. Lisäksi kaikki mahdolliset tutkimukset määrätään oikeastaan aina, ei kuten suomessa jossa puhelimessa aikaa varatessa sairaanhoitaja tekee puhelindiagnoosin ja sanoo että ei tartte edes tulla paikalle. Sehän maksaa.

3. “pikaruoka”

Tämä on asia johon todella kaipaisin muutosta suomessa. Kuten jokainen matkustanut tietää monissa maissa, kuten täälläkin esimerkiksi ostoskeskusten food courteista löytyy ruokaa kaikkiin mahdollisiin makuihin. Ja nämä food courtien ravintolat menevät nimenomaan ns. “pikaruoka” genreen. Menet tiskille tilaamaan ja saat ruoan 5-10 minuuttia tilauksesta tai jopa nopeammin. Asia tuli eilen taas mieleen kun söin ostarilla Wok Boxista tilaamaani Sweet Mongolian chicken annnosta. Toimitus kesti ehkä 7 minuuttia ja ruoka oli aivan erinomaista. Suomessa meillä on… no Hese, Mäkki ja joku patonkipaikka. Siinä se. Miksi, miksi ihmeessä suomessa ei ole käytännössä missään tämän tyylisiä “pikaruokamestoja” mistä saisi vaikka aasialaista sapuskaa? Olen ihan varma että sellaiselle olisi tilausta.

4. Kalenterit

Olen nyt 2 viikkoa yrittänyt löytää tavallista kalenteria täältä. Siis sellaista jossa näkyisi viikko ja päivät ja johon voisin merkitä menoni, tiedättehän siis kalenteri jollaista tarvitsee mm. töissä. Ja ei, en siirry sähköiseen kalenteriin vaan haluan sellaisen mihin voi kirjoittaa sellaisella kynällä. Vietän muutenkin liikaa aikaa älypuhelimella sekä tietokoneella kun tämä ihana aika siirtää kaiken sähköiseen muotoon. Mutta ei, en läydä kalenteria mistään. Maasta jossa on melkein 2 miljoonaa ihmistä töissä, ei löydy kalenteria. Ei mene jakeluun.

5. Ihmisten ennakkoluulottomuus

Olen tavannut ihmisiä mitä kummallisemmissa paikoissa ja ajautunut heidän kanssaan mielenkiintoisiin keskusteluihin. Tuntuu siltä että ihmisistä ei tehdä ennakkokäsityksiä ja anneta sen vaikuttaa keskusteluun. Varmasti monikin tekee, mutta yleisellä tasolla ilmapiiri on avoin ja melkein kenen kanssa tahansa voi alkaa keskustella. Toki näin suomalaisena tämäkin on vaatinut harjoittelua, ei se tullut ihan luonnostaan. Parhaat keskustelut tästä kulttuurista olen käynyt paikallisten hemmojen kanssa punttisalilla.

Muitakin asioita on, voin kirjoitella niistä joskus lisää. Tässä oli sellaisia juttuja mitä eilisen reissun aikana tuli mieleen.

Palaamme taas, aavikon laidalta.

Pete

Valmentajaverkosto ja sen merkitys

Valmentaminen on melko monipuolista hommaa. Urheilijan pitäisi saada apua oman lajinsa eri osa-alueilla kehittymiseen, sen lisäksi fyysisiin ominaisuuksiin ja joissain tapauksissa myös ns. “kentän ulkopuolisiin” asioihin. Itse olen kokenut näitä parikin kertaa kun valmennettavien elämässä on tapahtunut asioita joita ei olisi voinut kuvitella kohtaavansa ehkä koskaan. Jos nyt puhutaan golfista, on pelkästään lajissamme useita eri osa-alueita joiden hallitseminen periaatteessa vaatii erikoisosaamista.

Otetaan esimerkiksi minulle niin läheinen osa-alue puttaaminen. Puttaamiseen liittyy greenin lukeminen, puttitekniikka, vauhti, tähtääminen ja välineiden sopivuus pelaajalle. Itse olen erikoistunut puttaamiseen ja silti edellämainituista vielä harmaalla alueella on nuo välineet. Olen ottanut tavoitteekseni vuonna 2016 kouluttaa itseäni myös ymmärtämään paremmin putterin fittaamisesta ja niiden ominaisuuksista ja sopivuudesta erilaisille pelaajille.

Esimerkkinä tässä oli siis vain yksi pelin osa-alue. Kuten tiedämme, näitä osa-alueita on aika monta vielä jäljellä. En yksinkertaisesti voi väittää osaavani kaikkea kaikesta. Kuitenkin kuten moni muukin valmentaja suomessa, valmennan pelaajia. Miten tämä asia sitten pitäisi järjestää. Oma vastaukseni on verkostoituminen eri osa-alueiden ammattilaisten kanssa.

Itse olen rakentanut jo vuosia verkostoa josta löytyy valmentajia monelta lajin eri osa-alueelta. Näiltä valmentajilta saan itse oppia ja he auttavat minua valmennustoiminnassa ja pelaajien kanssa. Heidän kauttaa olen saanut myös tutustua uusiin ihmisiin ja saanut verkostooni lisää ihmisiä. Olen myös päässyt tutustumaan esimerkiksi erilaisiin swingimetodeihin kuten Stack and Tilt sekä Jim Hardyn “plane truth” ajatuksiin. Myös Mike Adamsin teoriat olivat erittäin mielenkiintoisia. Tilanne on kuitenkin se, että minun valmentajana pitää muodostaa oma käsitykseni siitä miten haluan pelaajan palloa lyövän. Faktahan näissä metodeissa on kuitenkin se, että kaikki ihmiset ovat erilaisia ja yksi metodi ei voi sopia kaikille.

Valmentajana vastaan tulee tilanteita joihin oma osaamiseni ei vain riitä, päälimmäisenä mieleen tulee fyysiset ominaisuudet ja niiden harjoittaminen. Näissä asioissahan saattaa saada aikaan vaikka loukkaantumisia ja jopa pysyviä vammoja jos ei varmasti tiedä mitä tehdään. Sellaisiin asioihin valmennettavien kanssa tulee hankkia asiantuntija joka on sen alan ammattilainen.

Jotta voisimme palvella pelaajia paremmin, tulisi meidän valmentajien aivan ensisijaisesti kouluttautua mahdollisimman paljon. Tieto saattaa joissain tapauksissa lisätä tuskaa mutta vielä enemmän tuskaa lisää se, että valmentaja ei kouluttaudu lainkaan. Eihän se käy millään alalla enää nykypäivänä. Jotta pysyy mukana, on kouluttauduttava, etsittävä lisää tietoa ja osaamista.

Itse olen siis ratkaissut asian rakentamalla verkostoa josta saan apua. Teen myös yhteistyötä ihan konkreettisella tasolla näiden ihmisten kanssa. Esimerkiksi AimPoint-koulutuksissa muilla kentillä kyseisen kentän valmentaja saa itse luonnollisesti viimeisimmän tiedon greeninlukemisesta ilmaiseksi, rahaa minun vetämästä koulutuksesta sekä lisää yksityistunteja puttaamiseen ja lisää putterinfittauksia mikäli sitä tekee oman työnsä kehyksissä.

Asiakkaat saavat AimPoint-koulutuksen sekä 2 valmentajan kokemuksella apua puttaamiseen. Jos tämä ei ole win-win-win tilanne niin mikä sitten on?

Olen myös toki törmännyt tilanteisiin joissa yhteistyötä ei haluta. Tämä on ihan ok, tosin en ehkä ymmärrä miksi näin. Tai ehkä minulla on joku teoria asiasta mutta en mene siihen nyt tässä.

Toki verkostoitumisessa tärkeää on molemminpuolinen luottamus ja halu saada omille asiakkaille/pelaajille mahdollisimman hyvä palvelu sekä uutta osaamista, palvelua myös ehkä taloudellista hyötyä myös molemmille. Omassa verkostossani on ihmisiä joille voin soittaa tai laittaa viestiä ja kysyä apua. Samoin he voivat tehdä minun suuntaani. Tässä kevättä Qatarissa viettäessäni odotan innolla ensi viikon tiistaita, olen silloin menossa tapaamaan 4 valmentajaa Dubaihin. Vietämme koko päivän yhdessä ja käymme läpi erilaisia juttuja pelin eri osa-alueilta. Tämä ei siis ole mitään “virallista” koulutusta mitä sitäkin on saatavissa mm. Suomen PGA:n järjestämänä vaan minun mielestäni parasta mahdollista koulutusta. 5 valmentajaa yhdessä koko päivän keskustelemassa erilaisista asioista, teorioista, käytännöistä sekä kokemuksista. Tällaista kouluttautumista ei päihitä mikään maailman valmennusseminaari vaikka ne erinomaisia ovatkin.

Lopuksi kaikille puttaamisesta kiinnostuneille, kausi 2016 tuo mukanaan AimPoint-koulutusten täydentymisen. Tällä kaudella meillä on tarjota koulutusputki johon kuuluu puttaamisen tärkeimmät jutut:

Read – Aim – speed

Eli tällä kaudella voimme auttaa niissä asioissa joissa pelaajat greeninlukemisen ohella palautteen mukaan eniten tuskailevat, tähtäämisessä ja vauhdin harjoittelussa.

Jos kiinnostuit näistä niin laita viestiä, lisää tietoa ja koulutusten sisällöt ovat tulossa.

Pete

(epä)sosiaalinen media

Alkuun on sanottava että sosiaalinen media on parhaimmillaan aivan huikea väline kommunikointiin esimerkiksi eri alojen ihmisten välillä. Se mahdollistaa keskustelun, ideoiden jakamisen  ja interaktiivisen keskustelun tavoilla jotka ennen eivät olleet mahdollisia.

Itse liityin mm. twitteriin sen takia että sen kautta on mahdollista saada kontaktia golfalan ihmisiin joihin ehkä muuten ei olisi helppo saada kontaktia.  Olen myös sosiaalisen median avulla tavannut valmentajia joita ei ehkä olisi muuten koskaan tuntenutkaan. Olen myös pyrkinyt itse jakamaan tietoa ja asioita joista olen ajatellut olevan apua, lähinnä nyt golfareille.

Lähiaikoina olen kuitenkin kokenut oloni somessa lähinnä turhautuneeksi, hämmästyneeksi ja joskus jopa vihaiseksi. Somesta on tullut väline jossa ihmiset purkavat omaa pahaa oloaan toisiin, dissaavat toisia ihmisiä milloin mistäkin ja pönkittävät omaa egoaan etsimällä virheitä,  syyttämällä toisia ja levittämällä jopa valheita.

Lisäksi somesta on tullut väline jossa innokkaasti jaetaan esimerkiksi jonkun yrityksen tekemää virhettä sopivasti korostetulla viestillä siitä kuinka suurta vääryyttä on koettu kun juna oli myöhässä 3 minuuttia ilman ilmoitusta asiasta tai makkarapaketti oli myynnissä vaikka parasta ennen päivä oli jo mennyt.  Onko kaikissa näissä tilanteissa annettu palaute sinne minne se kuuluu, eli itse palveluntarjoajalle? Eipä ole, vaan on huudettu kovaan ääneen facebookissa että JAKAKAA!!!!!

Toinen vallitseva teema on tämä turvapaikanhakija-tilanne joka suomessa on valloillaan ja sen puitteissa ihmiset kirjoittavat aivan käsittämätöntä tuubaa nettiin.

Sanoin tämän jo twitterissä ja sanon sen uudelleen:

  1. Asun muslimimaassa – kyllä.
  2. En silti käy minkäänlaista maahanmuuttokeskustelua sosiaalisessa mediassa, joten ne yksityisviestit asiasta, varsinkin provoavat kannattaa olla lähettämättä. KIITOS!

Olen joutunut poistamaan kavereista joitakin tuttua näiden viestian takia, ei se ole mitään henkilökohtaista mutta asiat ovat sellaisia joita ei pyynnöstä huolimatta ole lopetettu.

En ymmärrä tällaista toimintaa. En ymmärrä sitä että täysin vierasta ihmistä haukutaan termeillä joita en tähän viitsi edes kirjoittaa. En ymmärrä mistä tässä kaikessa on kyse. Tai olisiko niin että se mikä ennen kirjoitettiin nimimerkkien takana keskustelupalstoilla huudetaan nykyään vain somessa “ääneen” Jos/kun näin on, mikä ihme meidät ihmiset saa käyttäytymään näin?

Ja onko ammattillisessa maailmassa todella niin että toiselle toivotaan vain ja ainoastaan epäonnistumisia? Ja jos on niin miksi. Miksi jonkun menestyminen voisi olla itseltä pois? Miks ei voitaisi vain kannustaa ja sanoa että onnea matkaan, toivottavasti onnistut.

Hyvä toimintatapa voisi olla se että sano ihmisille somessa sellaisia asioita joita voisit sanoa samalle ihmiselle face to face. Saattaa olla että tavat kommunikoida siistiytyisivät melko paljon.

Sosiaalinen media on parhaimmillaan aivan erinomainen väline maailmassa jossa kommunikaation tavat ovat hieman eri tasolla kuin 25 vuotta sitten.  Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa jossa tulee mieleen olisiko sopivampi termi kuitenkin epäsosiaalinen media.

Hetkittäin olen harkinnut somesta poistumista, se hyvä mitä se on tuonut minulle on kuitenkin vielä painoarvoltaan sitä toista puolta isompi.